Otthoni ízek ajándékba.
Minden családban van egy-két régi
kedves étel receptje, amit sehol másutt nem úgy csinálnak, és sehol másutt nem
olyan finom, mint otthon, amit anya, vagy a nagymama készít. Amit persze ők is
az anyukájuktól vagy a nagymamájuktól tanultak, és érdemes megörökíteni, vagyis
továbbadni. Ám mi magunk is rábukkanunk
néha egy-egy olyan receptre, amit kipróbáltunk és mindenkinek bejött. Ebből
kiindulva készítettem egy családi szakácskönyvet, amit most bemutatok, illetve,
amit a műsorban is bemutattam.
Az
én szakácskönyvem egy öntapadós, spirálos fényképalbum, amelynek egy-egy
lapjára egy-egy recept került fényképpel. Természetesen fénykép nélkül is
nagyon jó lehet.
Minden
receptnél megneveztem a nehézségi szintet, az elkészítés idejét, felsoroltam a
hozzávalókat, leírtam a készítés módját, végül a tálalás módját fényképpel
illusztráltam.
BECSINÁLTLEVES nehézségi szint: (2 fakanál
képe)
kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 db közepes hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 0,5 kg csirkemell
- 25 dkg zöldborsó
- 3 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 0,5 pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só, piros-arany ízlés szerint
- esetleg zeller.
A megpucolt hagymát nagyon apróra
vágjuk, olajon megpirítjuk.
Hozzátesszük a pirospaprikát,
majd a húsdarabokat.
Miután kicsit megpirult,
hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük
vízzel, puhára főzzük.
A tejfölben simára keverjük a
lisztet, majd vízzel hígítjuk.
Szűrön keresztül, kevergetés
mellett, a forró levesbe csorgatjuk.
Csipetkét
(só, liszt, tojás) főzünk ki külön vízben, és ha puha, a levesbe tesszük.
Miután
kész volt több recept leírása, kinyomtattuk és a fényképalbum egy-egy oldalára
beraktuk (öntapadós).
NARANCSTORTA, FANTASZELET nehézségi szint: (3 fakanál képe)
kb. 80 perc
Ez
a Fanta szelet, egészségesebb alapanyagokból készül, zabliszttel és eritrittel.
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál zabliszt
- 4 evőkanál eritrit
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál mokkáskanál sütőpor
Krém:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 7 dkg görög joghurt
- 10 dkg eririt
- citromhéj
- Felső réteg:
- 3 db narancs
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg eritrit
- 3 dl víz
Készítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel.
- A zablisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva az eritritet. A végén összekeverjük a sárgájával is, majd óvatosan összeforgatjuk a száraz hozzávalókkal anélkül, hogy összeesne a hab.
- Kapcsos tortaformába öntjük a tésztát és az előmelegített sütőbe tesszük 25 percre.
- Eközben elkészítjük a krémet. A túrót villával pépesítjük, majd összekeverjük a joghurttal, az eritrittel és reszelt citromhéjjal.
- A narancsok levét kifacsarjuk. 1 dl narancslével és az eritrittel elkeverjük a pudingport. A maradék narancslét vízzel felforraljuk, majd elkeverjük benne a pudingot és krémesre főzzük.
- Az elkészült tésztát 15 percig hűlni hagyjuk, majd a kapcsos formában hagyva megkenjük a túrós, végül pedig a narancslés réteggel. Hűtőben 2 órán keresztül pihentetjük fogyasztásig.
MÉTERES,
ANYÓSOM MÓDRA
Megjegyzések
Megjegyzés küldése