Karácsonyra saját-készítésű szakácskönyv


Otthoni ízek ajándékba. 

     Minden családban van egy-két régi kedves étel receptje, amit sehol másutt nem úgy csinálnak, és sehol másutt nem olyan finom, mint otthon, amit anya, vagy a nagymama készít. Amit persze ők is az anyukájuktól vagy a nagymamájuktól tanultak, és érdemes megörökíteni, vagyis továbbadni.  Ám mi magunk is rábukkanunk néha egy-egy olyan receptre, amit kipróbáltunk és mindenkinek bejött. Ebből kiindulva készítettem egy családi szakácskönyvet, amit most bemutatok, illetve, amit a műsorban is bemutattam. 

Az én szakácskönyvem egy öntapadós, spirálos fényképalbum, amelynek egy-egy lapjára egy-egy recept került fényképpel. Természetesen fénykép nélkül is nagyon jó lehet.
Minden receptnél megneveztem a nehézségi szintet, az elkészítés idejét, felsoroltam a hozzávalókat, leírtam a készítés módját, végül a tálalás módját fényképpel illusztráltam.


BECSINÁLTLEVES                             nehézségi szint: (2 fakanál képe)
        kb. 30 perc
Hozzávalók:
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 kg csirkemell                      
  • 25 dkg zöldborsó
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 0,5 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • só, piros-arany ízlés szerint
  • esetleg zeller.  

 Készítése: A húst megmossuk, inaktól megtisztítjuk, 2cm-es darabokra vágjuk.
                  A megpucolt hagymát nagyon apróra vágjuk, olajon megpirítjuk.
                  Hozzátesszük a pirospaprikát, majd a húsdarabokat.
                  Miután kicsit megpirult, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük
                  vízzel, puhára főzzük.
                  A tejfölben simára keverjük a lisztet, majd vízzel hígítjuk.
                  Szűrön keresztül, kevergetés mellett, a forró levesbe csorgatjuk.
Csipetkét (só, liszt, tojás) főzünk ki külön vízben, és ha puha, a levesbe tesszük.
Miután kész volt több recept leírása, kinyomtattuk és a fényképalbum egy-egy oldalára beraktuk (öntapadós).


NARANCSTORTA, FANTASZELET                 nehézségi szint: (3 fakanál képe)
        kb. 80 perc
Ez a Fanta szelet, egészségesebb alapanyagokból készül, zabliszttel és eritrittel.
Hozzávalók:
Tészta: 
  • 4 tojás 
  • 4 evőkanál zabliszt 
  • 4 evőkanál eritrit 
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 
  • 1 kávéskanál mokkáskanál sütőpor 

Krém: 
  • 25 dkg zsírszegény túró 
  • 7 dkg görög joghurt 
  • 10 dkg eririt 
  • citromhéj 
  • Felső réteg: 
  • 3 db narancs 
  • 1 csomag vaníliás pudingpor 
  • 5 dkg eritrit 
  • 3 dl víz 

Készítése:
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréssel.
  • A zablisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral.
  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva az eritritet. A végén összekeverjük a sárgájával is, majd óvatosan összeforgatjuk a száraz hozzávalókkal anélkül, hogy összeesne a hab.
  • Kapcsos tortaformába öntjük a tésztát és az előmelegített sütőbe tesszük 25 percre.
  • Eközben elkészítjük a krémet. A túrót villával pépesítjük, majd összekeverjük a joghurttal, az eritrittel és reszelt citromhéjjal.
  • A narancsok levét kifacsarjuk. 1 dl narancslével és az eritrittel elkeverjük a pudingport. A maradék narancslét vízzel felforraljuk, majd elkeverjük benne a pudingot és krémesre főzzük.
  • Az elkészült tésztát 15 percig hűlni hagyjuk, majd a kapcsos formában hagyva megkenjük a túrós, végül pedig a narancslés réteggel. Hűtőben 2 órán keresztül pihentetjük fogyasztásig.

                               
MÉTERES, ANYÓSOM MÓDRA




Megjegyzések