Szaloncukor.
Milyen lehet? Kicsi, nagy, csokis, gyümölcsös, marcipános, zselés, krémes, mazsolás, még alkoholos is van! A csomagolásuk is változatos: dobozos, zacskós, kimért … nem sorolom, pedig még mondhatnám a színeket is. Ám nem így volt ez régen. Az én gyerekkoromban kétfajta, un. konzum szaloncukor volt, a szüleim pedig még saját maguk készítettek valami hasonlót és csomagolták.
A
szaloncukor ősét a franciák a XIV. században kezdték el készíteni. Tőlük
német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a XIX. század első
harmadában érkezett Magyarországra. Innentől kezdve lett népszerű karácsonyi
édesség és vált a csillogó fenyőfák díszévé. Magyarországon a szaloncukrot
kezdetben kézzel készítették. A XIX. század végén megjelentek az első fondant
készítő gépek, amelyek a Stümmer Frigyes hamburgi cukrászmester által
alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek.
Jókai
Mór a szaloncukrot még „szalonczukkedlinek” nevezte, ugyanis a cukorka neve a
német „Salonzucker” szóból ered. A „Salon” szó pedig a szalon szóból ered,
hiszen a szalonokban helyezték el a karácsonyfát. Eleinte csak a módosabbak
engedhették meg maguknak ezt a különös karácsonyi szimbólumot. A legelső
feljegyzések között szerepel Brunszvik Teréz grófnő karácsonyfája. Később a
pénzesebb középosztályba tartozó családok is elkezdtek fenyőfákat felállítani
otthonaikban, majd végül a nélkülözésre kényszerülteknél is megjelentek a fenyők,
még ha csak egy ág formájában is.
A
mi szaloncukrunk azonban egészen más. Nem csak azért, mert jócskán nagyobb,
hanem a tartalma is merőben eltérő. Úgy is mondhatnám, hogy csak a nevében
szaloncukor. Hogy mi van benne? Annyit elárulhatok, hogy nem ehető. Valakinek
meglepetés.
Ez
csak csomagolás. A szép és egyedi csomagolást nagyon fontosnak tartom. Már
ezzel tudtára adom az ünnepeltnek, hogy „sokat dolgoztam érted” … közben Rád
gondoltam …mert fontos vagy nekem”.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése