Novemberi jelesnap.
A Márton-nap (november 11.) hagyománya igen régi időkre nyúlik vissza. A népszokás Pannónia Szent Márton nevéhez kötődik, aki feltehetően valamikor 316-317 körül született az ókori Savaria városában, vagyis a mai Szombathelyen. A fiatal Márton a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint Franciaországban portyázott társaival, amikor didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, a koldus maga Jézus Krisztus volt...
Krisztus felajánlotta Mártonnak a keresztelkedés
lehetőségét. Az ifjú jótevő hamarosan kilépett a légióból, és kiváló papként
szolgált tovább. Franciaországban később a gyönyörű Tours városának püspökévé
választották. Ám Márton egyszerű papként képzelte el az életét. S amikor
eljöttek érte, hogy megtartsák az avatási szertartást, inkább a libaólba
menekült. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták Márton rejtekhelyét, s
innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot.
A szolgalelkű és áldozatkész Mártont 371-ben
szentelték a város püspökévé. Nemcsak rendkívül fontos hittérítő munkát
végzett, de tevékenységét számtalan csodás gyógyulás kísérte. Istent a 397.
november 8-án bekövetkezett haláláig szolgálta. Testét, három nappal később,
épp november 11-én helyezték örök nyugalomra
A
libaevés hagyománya - legalábbis a legenda szerint - szintén visszanyúlik
Márton püskökké avatásához. Miután megtalálták őt a libaólban, a
szertartást követően, tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü
pedig nem más volt, mint libasült és bor.
November
11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a
földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat,
nem mellesleg grátiszként egy-egy libát. A Márton-napi dínom-dánom egyben az
adventi böjt előtti utolsó nap volt. Nos, meg is tettek, vagy inkább meg
is ettek és ittak mindent, hogy ne éhezzenek az elkövetkező időszakban. A liba
húsából - leginkább annak hátsó feléből - a papnak is minden évben küldtek, s
bizony innen ered a "püspökfalat" kifejezésünk.
A Márton-napi időjósláshoz
kapcsolódik egy olyan hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a
mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot:
amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor
hosszú, havas, hideg télre számítottak.
Végül íme néhány vicces és vidám mondás, amely
kifejezetten a november 11-i hagyományokhoz, népszokáshoz kapcsolódik:
- Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.
- Ha Márton fehér lovon érkezik, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
- Márton napján, ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál.
- Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, ha borús, borongós télre számíthatsz.
- Ha Márton-napon borongós az idő, ilyen lesz a március is.
- A bornak Márton a bírája
Forrás:
Magyar Néprajzi Lexikon
Megjegyzések
Megjegyzés küldése