Mobiltelefonok használat

Kitekintés más országok rendeleteire.

Mindenekelőtt hangsúlyozom, nem tartom helyesnek, hogy bárki, bárhol mobilozzon: se színházban, se moziban, se vendéglőben, se családi ebédnél, tanítás alatt pedig főleg nem! De a megoldás nem a tilalom, hanem a helyes viselkedés megtanítása, mely vonatkozik iskolára épp úgy, mint szülőkre. Az a hír járja, sok más országban is bevezették a tilalmat. Csakhogy nem mindegy, hogyan?!

Európában egyre több országban vezetik be az iskolákban a mobiltelefonok használatának tilalmát, a diákok figyelmének növelése és a tanulási eredmények javítása érdekében. Az UNESCO jelentése szerint a világ országainak mintegy 25%-ában már bevezették a tilalmat. Európában többek között Franciaország, Olaszország, Finnország és Portugália már bevezette a teljes vagy részleges tilalmat. Hollandiában pedig 2024-től tervezik a tiltás bevezetését. Az Egyesült Királyság is fontolóra vette a tiltást, és 2023 októberében új irányelveket adott ki, amelyek javasolják a mobiltelefonok használatának betiltását az angliai iskolákban a tanítási idő alatt, beleértve a szüneteket is​.

A mobiltelefon-használat tilalma általában mind a középiskolákra, mind az általános iskolákra vonatkozik az érintett európai országokban. Például Franciaországban, ahol 2018-ban vezették be a tilalmat, az általános és középiskolákban egyaránt érvényes. Olaszországban és Portugáliában hasonló szabályok léptek életbe, amelyek mindkét iskolatípusra vonatkoznak.

A mobiltelefon-használat tilalma az iskolákban általában azt jelenti, hogy a diákok bevihetik ugyan a telefonjukat az iskolába, de nem használhatják azt a tanítási idő alatt, beleértve a szüneteket is. Például Franciaországban és Olaszországban a diákok magukkal vihetik a telefonjukat az iskolába, de a tanítási idő alatt, beleértve a szüneteket, nem használhatják azt. A telefonokat általában kikapcsolt állapotban kell tartaniuk, és csak a tanítási idő után vehetik elő újra​.

Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a diákok szükség esetén elérhetők maradjanak a szüleik számára, például az iskolába és onnan haza vezető úton, de az iskolai órákon és szünetekben ne legyenek zavaró tényezők.

Ha egy diák megszegi a mobiltelefon-használat tilalmát az iskolában, az esetleges következmények az adott ország vagy iskola szabályzatától függenek. Általában azonban a következő szankciók léphetnek életbe:

  1. Telefon elkobzása: Az iskolákban a leggyakoribb intézkedés az, hogy a tanárok elkobozzák a diák telefonját, ha azt a tilalom ellenére használja. A telefont általában a nap végén adják vissza, vagy szülői felügyelet mellett lehet visszakapni.
  2. Figyelmeztetés vagy büntetés: Az iskolák figyelmeztetést adhatnak a diáknak, vagy kisebb fegyelmi büntetést szabhatnak ki, például megrovást, ami későbbi esetekben súlyosabb következményeket vonhat maga után.
  3. Szankciók ismételt szabálysértés esetén: Ha a diák ismételten megszegi a szabályokat, komolyabb szankciók is következhetnek, például szigorúbb fegyelmi eljárás, amely akár felfüggesztést is jelenthet.

Közös!!! Mindenütt, a végső Rendelet, a pedagógusokkal és a szülőkkel való egyeztetés után lép hatályba!

Fotó: Getty  https://gyerekszoba.hu/kamasz/fontosabb-a-mobilod-mint-a-gyereked/ oldalon látható

Megjegyzések