Szivárvány

„Színhez színt” játék. 

Egy játék, egy vers és pár gondolat a szivárványról. A minap olvastam a neten egy elgondolkodtató cikket, amit Fodor-Horváth Zsófia pszichológus írt a szivárványról.

„A szivárvány, amíg nem sajátította ki magának az LMBTQ mozgalom egy csoda volt a gyerekek számára: ha esett az eső és sütött a Nap, nem volt olyan gyerek, aki ne várta volna izgatottan, hogy hol jelenik meg, még a felnőttek arca is felragyogott egy pillanatra, ha látták. Mesék szóltak arról, hogyan lehet felmászni rá, vajon van-e kincs a szivárvány tövében. Nem véletlen, hogy annyi óvoda van szivárványról elnevezve, hogy sok játszótér kerítése is a szivárvány színeire van festve: ezek a boldog gyerekkor színei, a gyerekek színei, a szivárvány a gyerekeké. Most pedig nőnek öltözött férfiak verik a mellüket, hogy a szivárvány az őket jelenti és ezt el kell fogadni, ahogy őket is, mert a szivárvány úgy szép ahogy van: sokszínűen és náci az, akinek ettől felfordul a gyomra.

A szivárványnak mára már semmi köze a gyerekekhez, a boldogsághoz, a csodához, de az elfogadáshoz sem. Elvették a gyerekektől azok, akik most saját politikai céljaikra használják, amit jól hangzóan elfogadásnak hazudnak. Ők tehetnek arról, hogy ma nem lehet szivárvány a jele egy gyereknek az óvodában és ők tehetnek a tanárok félelméről. Itt az idő mindezt helyrehozni. És itt az idő visszaadni a szivárványt a gyerekeknek.”

Én megpróbálom! Készítettem egy szivárványos játékot, melynek a „Színhez szint” nevet adtam.

A játék lényege, hogy ki kell pótolni a megfelelő színnel a szivárványt, vagyis az adott színű lyukba, a hozzáillő hengert kell belehelyezni.

Mi kell hozzá? Egy kis magasságú doboz, kis hengerek, és festék.

Kis hengerek a mi esetünkben norma-flore gyógyszer flakonja (valakinek felírta az orvos, és fogyasztás után nem dobtam el), de közönséges papírhenger is megfelel. A műanyag hengereknek levágtam a tetejét és belülről befestettem a szivárvány színeire. 

Egy doboz, melynek a tetején a szivárvány színeit festettem ívesen, a doboz belsejében pedig a bábokat (hengereket) tároljuk. A doboz tetején a szivárványok végén akkora lyukakat vágtam, amekkorába belefér egy-egy henger. Értelem szerint a zöld lyukba a zöld, a kék lyukba a kék,  stb. henger kerül. 



Végül a versikém:

  • Íme, Hófehérke hét törpéje
  • És hét a szivárvány színe.
  • Hapci orra és sapkája piros,
  • Morgóé pedig narancssárgásos.
  • Sárga sapkát visel Tudor
  • Zöldben pompázik a kisVidor.
  • E szép, kék sapka Szendié,
  • Lila sapka az álmos Szundié.
  • Végül Kuka ibolyaszín fejdísze,
  • Ez hát a szivárvány hét színe.



Megjegyzések