Magyar Festészet Napja

Nővérem és Sógorom.


Rájuk gondolok a nemes ünnepen. A Magyar Festészet Napja október 18-a, Szent Lukácshoz, a festők védőszentjéhez kapcsolódik. Tán kevesen tudják, pedig a festészet napjának népszerűsége több mint két évtizede ível felelfelé.

A mára több mint egy hónapon át tartó művészeti ünnephez múzeumok, galériák, művelődési házak, különböző kulturális terek éppúgy csatlakoznak, mint maguk a festőművészek.   A képzőművész szakma és a művészetkedvelők körében egyaránt népszerű esemény célja, hogy erősítse a köztudatban a magyar képzőművészet jelentőségét, és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben. Ugyanakkor fontos feladata a festészeti szakma képviselőinek összefogása, a szakmai közösségek építése, erősítése is. A Magyar Festészet Napja jelentőségét 2020-ban Magyar Örökség díjjal ismerték el. 

A nővérem, Horváth Hermina grafikus. Már kislány korában kitűnt tehetsége, azóta képei szinte a fél világot bejárták. Szerencsére társa, barátja, mestere, férje, Antoon Vermeylen, szintén művész volt, így sok közös alkotásuk is született. Bár Ő már nincs közöttünk, a kortárs művészek kapcsán, most kettőjükre – Nővéremről és sógoromról – gondolok.  


Megjegyzések