Játékok eszköz nélkül

Nagyszülőként emlékszem, hogy sokszor milyen erőfeszítésbe került, hogy kisgyermekkel végig várjunk egy sort, hogy kivárjuk amíg megérkezik a vonat, vagy egy hosszabb buszos utat elviseljen. Most pedig hallom a kisgyermekes szülőktől, ez bizony nekik sok gondot okoz. Ezért megpróbálok egy-két ötletet átadni tapasztalataimból. Természetesen ismerem a mesekönyv nézegetés, a majszolás, vagy cumit a szájba trükköket, de én most nem erről fogok írni.

Első lépésként csak olyan játékokat mutatok be, amikhez semmilyen eszköz nem kell. Következő cikkemben a papír lesz a főszereplő.

Vonaton, buszon, amikor hosszú ideig ülni kell

 • Most mutasd meg!            4-5 éves kortól játszható a „Most mutasd meg”, illetve az „Amerikából jöttem”, egyszerűbb és összetettebb módját. A játékot szerintem mindenki ismeri. Tekintve, hogy kisgyermekeseknek ajánlom, a legegyszerűbb változatáról szólnék: előre megegyezünk, hogy állatot, vagy egy ismerőst, esetleg egy jól ismert mesehőst fogunk bemutatni. De ennél is egyszerűbb, ha valamilyen egyszerű eseményt mutogatunk: fogmosás, esti fürdés, festés, stb. nagyobbaknál mehet a hagyományos módszer: pl. „Mesterségem címere. Á. O. (állatorvos).
 • Vak tyúk is talál szemet         Szintén kicsiknek ajánlanám a „Vak tyúk is talál szemet” játékot. A gyerekkel becsukatjuk a szemét, majd felszólítjuk, hogy mutatóujjával mutasson a szemére, vagy orrára, vagy bal kezével fogja meg a jobb fülét stb, aztán szerepcsere. Élvezni fogja, ha mi is kicsit ügyetlenkedünk.
 • Nézegetős          Akármelyik korosztály játszhatja a „Nézegetős” játékot. Arra késztetjük játszótársunkat, hogy a vonaton belül, vagy az ablakon kitekintve vegyen észre dolgokat. Felváltva mondjuk egymásnak: pl. jobbra nagy, fehér és mozog. Ha észreveszi, és megnevezi (kutya), akkor nyert. Vagy balra szemüveges, sapkás. Stb.
 • A „Dolgozzatok legények”         játékot bizonyára mindenki ismeri.

Autóban, amikor gyermekülésbe kényszerül a pici

 • Ének           A saját autónkban kedvünkre harsoghatunk, korosztálytól függetlenül. A gyerekek élvezni szokták, ha az egész család együtt énekel. Nyilván minden családnak, gyereknek meg van a saját repertuálja, kedvence, egy nótát mégis megemlítenék. Az öregek ismerik: Ha jó a kedved tapsolj nagyokat, …az ének kapcsán lehet tapsolni, csiklandozni, durrantani, dobbantani, kacsintani, stb stb.
 • Barkohba        Már három éves kortól játszhatunk barkohbát. A játékot gondolom mindenki ismeri. Felváltva gondolunk valamire a másiknak meg ki kell találni.
 • Mese szövése            4-5 éves kortól lehet „Mesét szőni”. Egy felnőtt elkezd egy történetet, majd minden résztvevő egy-egy mondattal kibővíti, úgy hogy kapcsolódjon az előzőhöz. Ha a gyermek egy kicsit (vagy nagyon) vakvágányra viszi a történetet, a felnőtt dolga, hogy amikor rákerül a sor, helyre tegye.

Étkezésre várva, vendéglőben, amikor jól kell viselkedni

 • Itt jártak a manók                Asztalnál várakozva játszhatjuk az „Itt jártak a manók” játékot.  Megkérjük a gyermeket, hogy jól nézze meg az asztalt, mindentárgyat és annak helyét, majd csukja be a szemét. Ekkor mi, változtatunk valamit az asztalon, és azt mondjuk: Itt jártak a manók és rendetlenséget csináltak. Tegyél rendet!
 • Néma játék.        Az asztalnál ül a család, és senki nem szólhat egy szót sem. Mindenkinek, mindent úgy kell elmutogatni. Pl mutatom hogy szomorú vagyok, mert már ennék, egy hatalmas almát, vagy barackot, aminek a leve kicsordult a számon és letörlöm. A többiek bekapcsolódnak a „beszélgetésbe”.
 • Májas hurka      Ha többen ülünk asztalnál, vicces játék a „Májas hurka”. Egy valaki a májas hurka, a többi a kérdező. Akármit kérdeznek, a válasz csak az lehet, hogy májas hurka. Természetesen toldalékolni lehet. Pl. Mi van a zsebedben? Májas hurka. Mivel szoktál rajzolni? Májas hurkával.
 • Pisze Matyi     (ő egy betyár volt) Ezt a játékot felnőtt felügyeletében két hasonló nagyságú, súlyú gyermek játszhatja. Összeakasztják a kis, vagy mutatóujjukat és vezényszóra húzni kezdik. Az győz, aki legalább 5cmre elhúzza a másik kezét. Vigyázat! Pohár, tányér ne legyen a közelben!

Fodrászra, orvosra várva, hogy másokat ne zavarjunk

 • Kutykuruty      Várakozni mindig nehéz dolog, orvosnál különösen. Ezért nem árt egy kis jó kedv. Ajánlom a „Kutykuruty” játékot. A lényege, hogy soha nem szabad mondani hogy: igen. Igen helyett mondjuk mindig a „kutykuruty” szót. Persze folyamatosan kérdezgetünk, és lehetőleg olyat, amire igent válaszolnának. Ha eltéveszti, büntit kap: dörgöld meg az orrodat, vagy pöcköld meg a füledet, vagy állj félábra stb. Csak vigyázzunk, mert jön a szerepcsere!
 • Páros taps       Egymással szembe ülnek (pl a velünk szembe térdünkre ültetjük) a szülő és gyermek. Különböző módon egymástenyerébe tapsolunk. Pl mindeketten egyszerre jobb kéz a balhoz, bal kéz a jobbhoz, majd csak egy-egy kéz átlósan, a jobb kéz a jobbhoz, a bal kéz a balhoz. Közben variálhatjuk is: magunk előtt is tapsolunk, vagy közben a térdünkre is ütünk, vagy keresztbe tett kézzel vállunkra ütünk egyet stb. Fantáziája, ügyessége szerint bármi lehet. A lényeg, hogy mindig tükörképét csináljuk egymás mozdulatának és főleg, hogy ritmusos legyen.

Otthon, evés után, rendrakás közben, amikor az anyukának tele van a keze

 • Szobor játék        Ez esetben a gyereket kell mozgatni, de csak szavakkal. Erre jó a „Szobor játék”. Vad mozgásra, ficánkolásra, ugra-bugrálásra ösztökéljük szemünkfényét, majd elkiáltjuk magunkat: „Sidló” (Sidló Ferenc egy szobrász volt) erre a szóra meg kell merevedni, nem mozdulhat addig, amíg azt nem hallja hogy: „Sidló elment”.
 • Béna rák        A „Béna rák” játékban is az anya csak irányit. Mint tudjuk, a rákok hátrafelé mennek. Kinézünk egy pontot és megnevezzük. Ekkor a gyereknek hátrafelé haladva oda kell találni. Ügyeljünk rá, hogy ne verjen le semmit és botoljon meg semmibe.
 • Detektív           Kikeresem a készletből a legmókásabb formájú krumplit, és különböző helyekre eldugom. A hagyományos „hideg, langyos, meleg, forró „ szavakkal segíthetünk a keresésben.

Strandon, két fürdés közt 

 • A kezünk a játékszer             A vízben feltehetőleg jól kifáradt, nem árt egy kis pihenés. Ekkor jöhet a „Piros pacsi”, a „Csip-csip csóka”, a Kerekecske gombocska”, vagy az „ujj tanulós” játékok (Hüvelykujjam almafa, mutatóujjam megrázta …, vagy Ez elment vadászni, ez meglőtte …) egyébként ezeket buszon, vonaton, váróteremben is lehet játszani.
 • A testünk a játékszer                 Pléden játszható mozgásos mondókák:
 • 1.Húzz, húzz engemet, én is húzlak tégedet Aki előbb leesik, az lesz legkisebbik.
 • 2.Pista bácsi fát fűrészel, Eldolgozgat a fűrésszel. Húzza-tolja, húzza-tolja, Most a bükköt darabolja.
 • 3.Emeli a lábát, emeli a hátát, Leteszi a lábát, leteszi a hátát, Emeli a lábát, emeli a hátát, Leteszi a lábát, leteszi a hátát. Elkészült a híd. Magas híd, alacsony híd, Magas híd, alacsony híd. Átmegy rajta a kisegér, nem történik semmi. Átmegy rajta az elefánt, összedőlt a híd.

Buszra, vonatra, villamosra várva, megállóban, ahol nem lehet szaladgálni

 • Rajz a háton               Ebben a helyzetben a lehető legközelebb kell hogy legyen hozzánk a csemeténk, ezért ajánlom a „Mit rajzoltam a hátadra” játékot. A játék neve mindent elárul.
 • Színvadász                Mint ahogy a cím is utal rá, színekre vadászunk. Csak mondok egy színt, pl piros. A gyerkőcnek a körülöttünk lévő dolgokból a pirosakat kell megnevezni. Ha két, három gyerekkel megyünk, akkor még versenyezhetnek is. Az nyer, aki több piros dolgot vett észre.

Ha azt tapasztalom, hogy van rá érdeklődés, akkor további játékokat fogok közreadni, igény szerint. De nagyon hálás lennék, ha Ti is leírnátok jól bevált, sikeres játékaitokat. Ti mivel tudjátok legjobban lekötni gyermeketek figyelmét?

Cimkék: 

Hozzászólások

Díj

Kedves Nagyika!

Szuperek a leírások a játékokról, csak időm lenne megvalósítani és használni őket. Alig várom már hogy a kisfiam egy kicsit komolyodjon......Most rombolós korszakban van, remélem hamar lecseng majd.
Egy díjat szeretnék továbbadni, remélem elfogadja.

http://sutacica.blogspot.hu/2012/07/dijat-kaptam-erikatol.html

Üdvözlettel: Anita

Nálunk a kő-papír-olló játék

Nálunk a kő-papír-olló játék az egyik alap volt. (A tanítványaim már ki is egészítették "ceruza-faragó-radír"-ral).
Márti

Ceruza ...

Szia Márti!

A "ceruza faragó radírt" hogy játszátok? Szerintem nem csak én vagyok rá kíváncsi.

Nagyi

játék

Szia Nagyi!
Mi a pici lányommal Dobi, dobi háta játékot játszunk:
Dobi, dobi háta, rakoncai pálca, te kis leány mondjad meg, melyik ujjam bökött meg!
A lánykám hátát megbököm egy ujjammal és neki ki kell találnia, melyik ujjal böktem meg.

Köszi a sok jó ötletet, nekem is eszembe jutottak gyerekkori játékaink, pl. amikor a buszra várva verseket mondogattunk anyuval. :)

Köszönöm az ötleteit, kedves

Köszönöm az ötleteit, kedves Nagyi! Nagyon szeretem őket!
Többet játszunk a fentiek közül (3 és 5 évesek a gyerekek), de sok új ötletet kaptam, nagyon örülök neki! :)
Mi még autóban szoktunk játszani mondd az utolsó betűjével játékot (mondjuk állatokat) - persze sokszor segítek mi is az utolsó betű (hang), illetve színekkel játszottunk úgy is, hogy mondtam egy színt és mindenkinek azzal a színnel kellett zöldséget/gyümölcsöt/állatot mondani felváltva amíg csak eszünkbe jutott vmi :)

Kedves Nagyi!

Kedves Nagyi!
Nagyon szuperek az ötletek, találtam köztük jó pár újat is (3 és 5 évesek a gyerekek)
Mi autóban szoktuk játszani még a mondd az utolsó betűjével (pl. állatot) illetve mondunk egy színt és felváltva azzal a színnel mondunk állatot/zöldséget/gyümölcsöt.
Kedvenc a bújócska is és a hideg-meleg (vmit elrejtünk és így kell megkeresni)