Lovagtábor 5. Ágyú és katapult

 

Hát ágyút készíteni nem könnyű! Gondolatban az volt, de kivitelezni … ?! Még egyszer nem állnék neki. Leírom, mit is csináltunk. 

Van a kertben egy gyönyörű fűzfánk, hosszú lelógó ágakkal. Ebből vágtunk egy csomót, és egy kicsi és egy nagy koszrút csináltunk. A kettőt, mint valami küllő félével összekötöttük. 

Az egészet papírmaséval bevontuk. Mivel nagyon vastag volt, kellett neki legalább egy hét száradás. Száradás után befestettük feketére. Ebből a kerékből kettőt csináltunk. Egy vastag nádtengellyel összefogtuk (madzaggal megerősítettem) és egy dobozt raktunk közé úgy, hogy keresztül ment rajta a tengely. Azt az eternit cső darabot, amit tavaly az indián táborban totemoszlopnak használtunk, azt tettem be ágyúcsőnek. Majd még az egészet lefestik a táborlakók feketére. Még lőni is lehet vele. Kipróbáltam, kislabdával. Mint valami hosszú csúzli, úgy működik.

Katapultot csinálni fúrás, faragás és szögelés nélkül nagyon nehéz. Pedig a neten sok minta található. Én csak felfordítottam a kerti asztalt és a lábai közé gumit kötöttem. Csináltam egy hatalmas „kanalat”, ami nem más minta vastag nádra erősített tojástartó teteje. Ebbe kell a labdát tenni. Az egyik végét kitámasztom az asztal aljánál, a másik végét lenyomtam a földig, majd eleresztettem, így a labdát 2-3 m-re elrepítette.

 

Cimkék: