Zöldre tököt …

Nem vagyok hamis kártyás, most mégis a zöldre tököt tettem, mint ahogy a képen is látszik. Még hozzá nem akármilyen tököt, hanem a saját termesztésűt, a saját „gyártásút”.

Tréfát félretéve, tudjátok, hogy a „Salamon töke” kifejezés honnan származik? … és hogy a tökfaragásnak Magyarországon milyen nagyon régi hagyománya van, bár manapság sokan a töklámpás készítését az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez  kötik? 

Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.   (Zolnai Ildikó írása alapján)

Töklámpás készítése

  • Tök és faragó eszközöket elő kell készíteni (kis kézifűrész, kaparó, hegyesebb kés, kanál).
  • Le kell vágni a tök tetejét vagy hátulját.
  • El kell távolítani a magvakat és a húsos részt.
  • Lefaraghatjuk az alsó részét is, így könnyebb a mécses meggyújtása és stabilabban áll.
  • Ki kell választani a legszebb oldalát és előre a tervezett mintát rárajzolni.
  • Ki kell vágni a megjelölt részeket egy éles késsel vagy fűrésszel.
  • Készülhet a gyönyörű minta, lehetőségeknek csak a képzelet szab határt – a töklámpás lehet mosolygós, mérges, kedves, gonosz, lehet ember vagy akár állat is.

 

 

Cimkék: