Játék papírmaséból

Papírmasé  :    Egy régen nagyon jól ismert, de szerintem ma is jól alkalmazható technikát szeretnék feleleveníteni.  Újságpapírt lisztes vízben (híg csiriz) kell áztatni. Abból kivéve frissen nyomkodással könnyen alakítható, formázható.

Kesztyűbábu (részletesebben a „játékkészítés” részben) Bármely kesztyűbábú fejét könnyen megcsinálhatjuk a következő módon.

A masszából nyomkodással úgy alakítunk ki kb 5 cm átmérőjű golyót (első kép), hogy középen belenyomjuk a hüvelykujjunkat. A végén kisebb, simább csirizes papírral vonjuk be, majd 3-4 napig hagyjuk száradni. Száradás után rossz nejlon harisnyával, 2-3 réteggel bevonjuk úgy, hogy a hüvelykujjnyi lyuk megmaradjon. A fejet – attól függően, hogy állatot, vagy embert akarunk belőle csinálni – kidekoráljuk, majd hozzávarrjuk a „kesztyű” testet (lásd: kreativitás).

Tojás (részletesebben a „jeles napok, április, húsvét” részben) Felfújunk egy tojás alakú lufit kb 25-30 cm nagyságura és szorosan bekötjük. Vízbe lisztet teszünk, olyan legyen, mint egy híg palacsinta tészta. Újságpapírt vágunk kb 2 ujjnyi szélesre. Ezeket a papírcsíkokat belemártjuk a csirizbe, majd sorban felragasztgatjuk a lufikra (2.kép). Annyi csíkot kell felragasztani, hogy 2-3 rétegű legyen mindenhol. Hagyjuk száradni 2-3 napot, majd jöhet a díszítés és kész az óriás hímestojás (lásd: Húsvét).

Harci sisak Egy gyerekfejnyi labdát félig bevonunk fóliával. A papírcsík felragasztás ugyanúgy történik mint a tojáskészítésénél. Pár nap után, óvatosan levehető a labdáról. Ha jól megszáradt – attól függően, hogy mely kor, mely nép harcosa akar lenni Szemünkfénye – lehet festeni, díszíteni, ragasztani rá. Vigyázzunk, a vízfesték túl gyenge ehhez. A temperát javaslom.

 

Cimkék: