Magyar huszár (Marionett bábuk március 15-re, 3. rész)

Ott folytatom, ahol az előző cikkemet (Osztrák katona) abbahagytam. Ezúttal a magyar huszárt mutatom be és azt, hogy a két bábú, hogy kel életre. Vagyis, hogy lesz a két rongybabából marionett harcoló vitéz.

Mindkét katonának készítettem dekor-fából egy-egy kardot. Ez a fa olyan könnyű és puha, hogy még ollóval is el lehet vágni. Befestettem ezüst festékkel. Nejlonharisnyából készítettem egy hurkát, ezt rátekertem a kard markolatára, így olyasmi lett, mintha megmarkolnák. A magyar huszár ruhájához egy sötétpiros nadrágot és egy ugyanilyen színű felsőt használtam. A felsőt besvájfoltam, a nadrágot leszűkítettem. Aranyszínű zsinórból sujtásokat varrtam rá (ez tartott legtovább). Válltól vállig beleraktam egy ezüstfólia üres hengerét. Egyrészt ehhez hozzá tudtam varrni a fejet (harisnyát), másrészt tartást adott neki. Még egy kis vatta-töltelékkel rásegítettem, majd összevarrtam a nadrágot a felsővel. A kalap hasonlóan készült mint az osztrák katonáé, csak most fekete fonal-hajat ragasztottam belülre.

Vágtam 4 db 40cm-es lécet, majd a két végén és a közepén fúrtam egy-egy lyukat. A képen látható módon vékony, de erős zsinórt fűztem bele. A zsinórok végéhez kötöttem a kezeket, lábakat és a fejet. Érdemes megnézni a neten (én is onnan lestem el), rengeteg módja van a marionett babúk készítésének.

Ezek után nincs más hátra, mint kipróbálni a játékot. Egyik kezünkkel megfogjuk az alsó lécet, közel a fejhez, a másik kezünkkel pedig, a zsinór húzogatásával, mozgatjuk vagy a lábakat, vagy a kezeket. Ha a jobb kézénél mozgatjuk a zsinórt, akár vívni is tud a mi kis hősünk.

              

                                          

 

Cimkék: 

Hozzászólások

Huszár

Nagyon tetszik a két marionett bábud, de túl sok vele a macera. Viszont adott egy jó ötletet. Én megcsinálom keménypapírból. Igaz, így síkbáb lesz, és kiesebb, de talán könnyebb, ezért a gyerekek könnyebben tudnak vele játszani.
Kösz az ötletet, további jó barkácsolást.
Kriszta

Huszár

Kedves Kriszta!
Nagyon örülök, hogy tetszik a munkám. Igazad van, elég sokat bíbelődtem a két figura elkészítésével. Az ötletedet jónak találom. Nagyon örülnék, ha az elkészült játékról készítenél fotókat és elküldenéd.
Sok sikert a játékkészítéshez.
Üdvözlettel
Nagyi