„Hatalmasabb a királynál is, Az én apám.” (Ady Endre)

Ismét közeledik apák napja (június 3.vasárnapja). Ideje, azon törnünk a fejünket, hogy mi az, amivel köszönetként meglephetjük, ami valamire jó, használható, és egy kisgyermek is el tudja készíteni. A dekupázs technikát már anyák napjára készülve sikeresen kipróbáltuk. Ezért most fakupákra, a gyerekek képeit fogjuk feltenni, ez lesz az ajándék. 

Az Ékszer anyák napjára cikkemben bemutattam a technikát, melyet a Hobbizas.hu oldalról vettem át, és most kicsit (a kívánalmainknak megfelelően) átírok.

Az alap technika nagyon egyszerű: A díszítendő tárgyat por- és zsírmentesítjük, ha kell, megcsiszoljuk. Szalvéta helyett mi most géppapírra nyomtatott fényképet dolgozunk a fára. Ha sötét alapra dolgozunk, akkor inkább pontosan vágjuk körbe a mintát, ha világosra, akkor elég csak nagyjából. A fakupát lefestjük a mintához illő, vagy fehér színű acryl festékkel, de naturan is hagyhatjuk. Ha sötét festékeket szeretnénk használni alapszínnek, akkor előbb fessük fehérre az alapot, mert máskülönben nem fog a minta szépen látszani. Ezután a dekupázs ragasztólakkal lekenjük a képnek szánt helyet, majd azt óvatosan a ragasztós felületre helyezzük. Lapos ecset segítségével finoman középről kifelé haladva kisimítjuk. Befejezésként kenjük át a képet, majd a teljes felületet is ragasztólakkal, így szép fényes és tartós lesz munkánk. Hozzávalók:

  • fapohár,
  • kinyomtatott fényképek,
  • akrilfesték,
  • dekupázs ragasztó,
  • olló, ecset.

Isten éltesse az apukákat és a nagypapákat!

Cimkék: 

Hozzászólások

Kérdés

Kedves Nagyi!
Textilre is lehet ezzel a technikával dolgozni?

Dóra