Mesék, fogalmazások, versek kirakása

Egy kirakóst mutatok be, amellyel olvasást, fogalmazást vagy verstanulást lehet gyakorolni. Tervezéskor tudni kell, hogy hány évesnek készítjük és ismernünk kell a gyermek képességeit illetve tudásszintjét. Ha túl magasra rakjuk a lécet, ha túl nehéz feladatot kap, inkább rontunk a helyzeten, mintsem segítenénk.

Mesekirakó

 Az alapötlet az, hogy egy kész szöveget szétvagdosunk, amit a gyermeknek kell majd helyes sorrendbe tenni. Ez lehet 4-5 egyszerű, összefüggő mondat, lehet egy rövidebb vagy hosszabb mese, de lehet vers is. Legegyszerűbb megvalósítási módja, ha egy szerűen a lapot szétvagdossuk. Ezzel nincs túl sok macera, de nehéz bánni vele és nem tartós. Kicsit jobb, ha először kemény lapra ragasztjuk, és utána vágjuk fel.

Én azonban spatulára ragasztottam a mondatokat, így akár még a következő unokáim is használni tudják.

A „Hóemberkirakó”-ban már bemutattam ennek a technikáját. A spatulákat fehérre festjük, majd dekupázs technikával felvisszük a kívánt képet vagy szöveget. Ebben a kirakóban (hogy kicsit könnyebb legyen) különböző színű és hosszúságú vonalakat rajzoltam vízszintesen és átlósan. Az is segítség lehet, ha először elolvassuk az összefüggő szöveget, majd eztán keverjük össze és rakatjuk ki.

Cimkék: