virág

Anya és virág

Virágot adni is, kapni is jó. Egy virág mindig szép, egy virág nem lehet sértő, egy virág minden ünnepre jó. A virág a szépségével, az illatával, a színeivel szeretetet, boldogságot sugároz, kihozza az emberből a jót. Igaz a mondás, hogy „aki a virágot szereti rossz ember nem lehet”.

A legtöbb ünnephez kapcsolódik valahogy a virág. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, … Az anyák napja is elképzelhetetlen virág nélkül.

Ajándék anyának

A „Variációk egy témára” írásomban már bemutattam ezt a kis tartót, de most, anyák napja előtt, úgy érzem, a témát kicsit „leporolva”, felfrissítve újra közre adom. 4-5 éves kortól bármelyik gyermek el tudja készíteni (felnőtt segítségével) és nagyszerű ajándék lehet belőle. A csipesz közé tehető ültető kártya, vásárlásra emlékeztető, fénykép vagy bármilyen fontos apró szem előtt tartandó papíros.

Kert, ami lenyűgöz

Azt hiszem, mindig szerettem a szép kerteket, a virágokat. Kislánykoromban csak szedtem őket, most pedig – ha tehetem – kertészkedek. Nem szakmám, nem is értek hozzá nagyon, de ma, az internet világában, minden szükséges információhoz hozzájuthat az ember. Keresgélés közben bukkantam rá a következő képekre. Nem akarok idegen tollakkal ékeskedni. A most közreadott képeket mind az internetről (Színes ötletek – a kézügyes blog) töltöttem le.

Kéz, és ami kéznél van

Úgy tűnik, a „Játékok eszköz nélkül” című irományom sokak tetszését elnyerte, ezért ismét egy egyszerű, szinte eszköz nélküli játékcsomagot ajánlok. Nem akarok nosztalgiázni, de néha muszáj gyermekkoromra visszaemlékezni. Amikor én voltam kicsi (az nagyon régen volt) azzal játszottunk, ami a kezünk ügyébe akadt: bot, kavics, papír, virág, termések és persze a kezünk. Most felelevenítve régi szórakozásainkat, ajánlom a fiataloknak kirándulásra, sétára, unaloműzésre a következő egy-két perces játékokat.

A virág tálalása

Van még valami, amit többféleképpen lehet átadni, mint a virágot? Adhatjuk egy szálként, kis csokorban, nagy csokorban és mindezt különböző elrendezéssel, különböző csomagolásban. Adhatunk cserepes virágot, és se szeri se száma a kaspóknak, virágtartóknak, amibe beletesszük. Csak erről oldalakat lehetne írni, hisz különböző lehet a színe, anyaga, formája, nagysága. Az anyák napja az egyik legjobb alkalom, hogy egy kisfiúnak, egy leendő gavallérnak, megmutassuk az ebben rejlő lehetőségeket.

Nincsen ünnep virág nélkül

Most, hogy közeledik Anyák napja, sokszor gondolok a virágra. Erről jutott eszembe a cím: „Nincsen ünnep virág nélkül”, a „nincsen öröm üröm nélkül” mintájára, dallamára. Nem egy hosszú megfigyelésen alapuló, nem régi bölcsesség, nem állandósult szókapcsolat, de nagyon igaz. Vegyük csak sorra: családi ünnepeken (esküvő, ballagás, névnap, szülinap, évfordulók, stb.) csokrot adunk, nemzeti ünnepeinken (márc.15, okt.23. stb.) koszorúzunk, vagy ha csak örömöt akarunk szerezni, vagy megbocsájtást elérni.

Az illat érzés, élmény és emlék

A Karácsony és a Húsvét régi illatáról eszembe jutott: lehet, hogy eltűnnek az illatok? Nagymama és nagypapa társaim! Emlékeztek, hogy régen minden évszaknak, minden ünnepnek megvolt a maga sajátos, jellegzetes szaga. Jó, vagy rossz, az mellékes, de mindenképpen valami olyan, ami semmi mással nem összetéveszthető. Valami olyan, amire egy életen át emlékszik az ember, és várja.

Kisgyerek, kis ajándék

Sokat gondolkodtam, mi lehet az az ajándék, amit egy 2,3,4 éves gyerekkel meg lehet csináltatni. Mint ahogy a korábbi cikkemben is írtam, úgy gondolom, hogy valami olyasmi kell, ami könnyen elkészíthető, mutatós, és örök emlék marad. Ha a valóságban nem is, legalább édesanya szívében.  Azt is fontosnak tartom, hogy az ajándék – akármilyen egyszerű is – valamilyen funkcióval bírjon. Ehhez szeretnék most egy-két ötletet adni, csak olyat, amit a kisunokámmal kipróbáltam, tehát garantáltan elkészíttethető kisgyermekkel.

Subscribe to RSS - virág