memóriajáték

Hányat tojt ma, Tyúkanyó?

Húsvétra készülve, természetes, hogy valami nyuszival, vagy tojással kapcsolatos játékot kell kitalálni. Annyira azért mégsem akarok a valóságtól elrugaszkodni (még a játék kedvéért sem), hogy a nyuszi tojja a tojást, ezért a jó öreg Tyúkanyóhoz fordulok. Ő vigyáz, melengeti a tojásokat, mi pedig megpróbáljuk kitalálni, hogy hányat. A játék lényege, hogy valahány tojást beteszünk a „fészekbe” és ráültetjük a Tyúkanyót.

Betűtanuló képes kirakó

Ez a játék (mint ahogy a cím is utal rá) több játéknak az egyvelege. Egyszerre lehet vele kártyázni, képet összerakni, betűket tanulni, illetve az írott és nyomtatott, kis és nagybetűk „négyesét” csoportosítani. Az ötlet pedig abból adódott, hogy szekrényrámolásnál rengeteg régi képeslap került elő, ami sok mindenre ugyan nem jó, de kidobásra mégis sajnáltam. Csináljunk hát belőle játékot, méghozzá oktató játékot. 

Memóriajáték kupakokból

Memóriajátékoknak se szeri, se száma, de ez más lesz. A gyerekek többsége ismeri már a játékot jelekkel, virágokkal, állatokkal stb, de amit most bemutatok, az betűkkel lesz. Régóta gyűjtöm a Mizo kakaós, kefires dobozok kupakjait, amik nagyobbak a többi kupakoknál (4cm étmérő) és fehér. Ezek adják a memória játék alapjait, vagyis ezekbe rejtem a betűket. Ideális alapanyag egy játékhoz.

Játék a kupakokkal, avagy memória és figyelemfejlesztés

A világ legolcsóbb, és legegyszerűbb memóriajátékát fogom bemutatni. Üdítőüveges kupakja lehet akárkinek, akármennyi. Nem kerül egy fillérbe se. Általában eldobásra kerül, de én (sőt már az ismerőseim is) régóta gyűjtöm. Lehet belőle célbadobós játékot, gombfocit, társasjátékbábut stb csinálni. A most bemutatásra kerülő egyik játék neve „Itt a piros, hol a piros”, a másik játéknak a „Magvas gondolatok” nevet adtam.

Memóriajátékok

A memóriajáték mindenki által ismert és jónak tartott játék. Egészen kicsitől az öregig, mindenki játszhatja. Tehetjük ezt egyedül vagy párosával. Kapható boltokban, de találkozhatunk vele az interneten online formában, és ami a legfontosabb, elkészíthetjük mi magunk is. Erre szeretnék most egy-két ötletet adni. Én most elsősorban kisunokámnak készítek játékokat, tehát kicsiknek szól.

Zsák a foltját ...

A tojástartóból készíthető játékoknak se szeri, se száma. A „Zsák a foltját … „ nevet azért adtam ennek a játéknak, mert az összeillő párokat kell megkeresni. Nem kell hozzá más, csak tojástartó, rajzlap, 2 x 8 kis képecske és egy miltonkapocs. Kivágunk egy 8 cm, és egy 10 cm sugarú kört a rajlapból, és középen összekapcsoljuk egy miltonkapoccsal, úgy hogy forgatható legyen.

Subscribe to RSS - memóriajáték