jelmez

Újra horgolok

A net újabban televan szebbnél szebb, aranyosabbnál aranyosabb horgolt, figurákkal. Úgy hívják „amigurumi”. Ez most egy új divat, vagy csak én most fedeztem fel, nem tudom, de gondoltam, felújítom régi horgolási tudományomat, és én is neki állok valaminek. Mivel úgy is jön a farsang, elsőként egy méhecske jelmezt horgoltam.

Három testőr

Közeledik a farsang, ideje könnyen és olcsón megvalósítható jelmezekről gondoskodni. Persze lehet kölcsönözni, vagy viszonylag olcsón vásárolni is, de azért, amikor közösen tervezgetjük, alakítjuk, próbáljuk a jelmezt az mégis maradandóbb nyomot hagy, nagyobb élményt jelent. Azt hiszem, ez tipikusan nagyszülői feladat. Mi az idén „három testőr” ruhát készítettünk, természetesen hármat. Sosem tanultam szabni és varrni, úgy hogy inkább barkácsoltam, mint varrtam, így minden nagymamának jószívvel ajánlom. 

Bohóc jelmez

Nemsokára itt a farsang, a bulik és a jelmezbálok ideje. Óvodák, iskolák ki nem hagynák ezt a nagyszerű lehetőséget a vigasságra. Ilyenkor, nekünk nagymamáknak feladatunk van. Különösen kisgyermekeknél, fölösleges sok pénzért venni vagy kölcsönözni jelmezt, amikor egy kis találékonysággal általunk is létrehozható. Meg kell nézni a „rongyos zsák” , a varródoboz és a barkácsolós fiók tartalmát, meg persze meg kell kérdeznünk Szemünkfényét, aztán jöhet az ötletelgetés. Már készítettünk, király, kukta, sárkány, kalóz, Pinokkió, lovag, betörő jelmezt, most pedig egy bohócot fogunk.

Indiántábor 1. Ruhák, fejdíszek

Minden évben egyszer, nyáron egy tematikus tábort szervezek az unokáknak. Az idén indián tábor lesz, minden szükséges kellékével, jelképével. Igyekeztem a Netről és a könyvekből minden ideillő ismeretet begyűjteni és a régi, gyermekkori élményeimmel összerakva készítettem egy forgatókönyvet, illetve programtervet. A különböző eszközökből, játékokból készítettem egye-egyet és ezek mintájára fogunk közösen is készíteni a táborban. Ebből adok most ízelítőt, talán más nagyszülők is kedvet kapnak a tábor beindításához. 

Pinokkió

Közeledik a farsang, a jelmezek világa. Egy aprócska ötlet: Pinokkió, a kis fabábú kalandjait – amelyet Carlo Lorenzini, írói álnevén: Carlo Collodi olasz író, publicista írt – bizonyára mindenki ismeri. Ha nem is olvasta mindenki az eredeti mesét, a Disney filmet, illetve az általa megrajzolt kis figurát, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Egy cserfes kisfiút – aki csetlik-botlik az életben, sokszor rosszul dönt, de mindig megbánja – a legtöbb gyermek hitelesen tud eljátszani.

Napraforgó jelmez

Kétéves kislányunokám még nem állt elő különleges jelmezigényekkel. Biztosan nagyon szép lenne királykisasszonynak, pillangónak vagy tündérkének, de én virágot, méghozzá napraforgót csináltam belőle. Ebben a jelmezben lehet mozogni, nem takarja az arcát, nem kényelmetlen viselet, és az elkészítése sem túl bonyolult. 

A világ legegyszerűbb jelmeze

Mit nevezhetünk a legegyszerűbb jelmeznek? Amivel, vagyis aminek a készítésével nincs sok gond. Ami elkészül egy óra alatt, és nem kerül egy fillérbe se. Kíváncsiak vagytok, hogy mi ez? Hát nem más, mint a betörő jelmeze. Ha tehát valaki az utolsó napig nem találta ki, hogy mi legyen a jelmezbálban, és nem akar pénzt kiadni erre a célra, az öltözzön be betörőnek.

Fő, hogy mi kerül a főre

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Egyik legnépszerűbb hagyomány, a jelmezbál. Se alsó, se felső korhatár nincs, bárki álarc mögé bújhat. A gyerekek különösen kedvelik, és készülnek rá, ezért nekünk, nagyszülőknek is feladatot jelent.

Táncoló Hópihék

Tyű! A francba! De megszúrtam az ujjam! – bekapom az ujjam hirtelen fájdalmamban, de a következő pillanatban – ujjammal a számban – már mosolygok. Eszembe jut, hogyha varrás közben valaki megszúrja magát, azt szokták mondani, hogy biztosan mindenkinek tetszeni fog. Bizony az jó lenne, mert épp jelmezt készítek a kislányomnak. Remélem nagyon szép lesz, és sikere lesz vele. Bár, igazán nem is tudom, mi számít sikernek?

Oldalak

Subscribe to RSS - jelmez