Ostern kreativ

Hányat tojt ma, Tyúkanyó?

Húsvétra készülve, természetes, hogy valami nyuszival, vagy tojással kapcsolatos játékot kell kitalálni. Annyira azért mégsem akarok a valóságtól elrugaszkodni (még a játék kedvéért sem), hogy a nyuszi tojja a tojást, ezért a jó öreg Tyúkanyóhoz fordulok. Ő vigyáz, melengeti a tojásokat, mi pedig megpróbáljuk kitalálni, hogy hányat. A játék lényege, hogy valahány tojást beteszünk a „fészekbe” és ráültetjük a Tyúkanyót.

Húsvéti ajtódísz

Sokszor írtam már róla, hogy az ünnepekben nem a külsőségek a fontosak, de mégis elkerülhetetlenek. A külcsín segít ráhangolódni, megfogni, egyedivé tenni a kívánt eseményt. A megszokottól eltérő ruha, teríték, program, ajándék, zene, virág stb. teszi szebbé, emlékezetesebbé a napot, amiért aztán egy éven át várjuk a következőt. A díszek közül, melyet erre az alkalomra készítettem, most a húsvéti ajtódíszt mutatom be. 

Húsvéti ajándék

Van annál szebb, jobb dolog, mint hogy az ember a kisunokájától sajátgyártmányú ajándékot kap?! Velem ez történt. A gyerekek a sóskúti Dimbes-dombos Óvodában különböző nyuszis, csibés, tojásos csodákat készítettek és ezzel lepték meg a családot. Jó, tudom, az óvónéniknek több benne a keze-munkája mint az ovisoknak, de ettől az örömöm nem kisebb. A sóskúti óvónőknek meg csak hálás köszönetet tudok mondani.

Papírmasétojás, mint ünnepi csomagolás

Most mát két unokám van, egy kisfiú és egy kislány, tehát a „nyuszinak” ebben kell gondolkodnia. Nálunk már régi hagyomány, hogy a gyerekek a kertben keresgélik az elpottyantott tojásokat. Az sem új dolog, hogy van kis tojás (csoki, főt) és nagy tojás (papírmasé). Ezúttal készítettem két nagy tojást, az egyiket kékre, a másikat rózsaszínre festettem, félbevágtam, így egy ki-be csukható dobozt kaptam. Ebben helyeztem el az unokáimnak szánt kis ajándékot. Végül, átkötöttem egy masnival.

Szalvétatartó tojások

Az idén szokatlanul korán lesz a húsvét, így jó előre gondoskodni kell mindenről. Az ajándékokról, a hímes tojásokról, a dekorációról és meg kell tervezni a nagy, családi, ünnepi terítéket. Arra gondoltam, hogy ezúttal színes, tavaszi terítéket készítek, sok virággal és sok tojással. Még a szalvétatartó is tojás lesz, ráadásul mind más színű.

Tojástartóból tojástartó

Talán egy kicsit furcsa a cím, de ez nem a fából vaskarika esete. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a húsvéti asztalra olyan tojástartó díszt készítettem, ami tojástartóból készült. Húsvétra mindenki fest tojásokat. Tehetjük tálba, kiskosárba, „fészekbe”, vagy akármibe, de a fő szempont mindig az, hogy tetszetős legyen. Ugyanez a cél az ünnepi terítéknél.

Hívogató hangulat

Egy kellemes és csábító bejárat hívogató hangulatú. Örvendetes, ha már kívülről látszik, hogy ide érdemes belépni. Persze, ezt sok mindennel el lehet érni: ajtó, kiskert, fák, virágok, ezek színvilága, állaga, tisztasága és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy karácsony előtt egyre többen díszítik, világítják ki a házukat. Én nem csak karácsonykor, hanem húsvétkor is megteszem.

Nyuszik és tojások az asztalon

Mármint húsvéti nyuszik és húsvéti tojások, a húsvéti asztalon. Mint minden nagy ünnep közeledtével, jó korán elkezdem a készülődést, hogy a lakás is, az udvar is, az ünnepi menü is és az ajándékok is rendben legyenek. Az egyik átgondolandó és megoldandó feladat, az ünnepi teríték megtervezése. Szép legyen, ünnepi, tavaszi, húsvétos és lehetőleg más, mint az előző években.

Nyuszi ül a fűben ...

Nálunk a húsvéti hagyományok egyike, az udvaron való keresgélés. A mi nyusziink az ajándékokat és a tojásokat a fűben, a bokrok és a fák tövében rejtik el, és a család gyermekeinek a feladata, hogy valamennyit megkeresse. Jó szórakozás ez kicsinek, nagynak egyaránt. És hogy mit kell keresni? Hímes tojást, csoki tojást, nagyméretű papírmasé tojást és játékokat. Az idén egy nagy nyuszit készítettem, mely lábaival és karjaival egy dobozt alkotnak, ahova ajándékokat lehet rejteni.

Húsvét 2012

A húsvét, a kereszténység egyik szent ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22-e és április 25-e közé.

Oldalak

Subscribe to RSS - Ostern kreativ