tanulás

A jó tanulás titka Konfuciusz és Gyarmathy Éva szerint

Ezer éve ismert: „Hallom, elfelejtem, látom, emlékezem, csinálom, megértem.” (Konfuciusz) A hvg.hu-n jelent meg Gyarmathy Éva pszichológusnő, Az ideális iskola hat jellemzője című cikke, melyet átvettem és közlök, mert nagyon figyelemreméltónak és tanulságosnak tartom. http://hvg.hu/elet/20180125_Gyarmathy_Eva_Az_idealis_iskola_hat_jellemzoje)

A mozgás maga az élet

A mai emberek egyre kevesebbet mozognak, egyre többet üldögélnek, hol a számítógép, hol a TV előtt, vagy valamilyen kütyüvel. Sajnos a gyerekek is. Mindenki tudja, hogy ez így nem jó, mégsem változik semmi. A British Columbia egyetem kutatása szerint azok a mozgásfajták, melyek megemelik a pulzust, megnövelik az agy bizonyos területének méretét, mely a memóriáért és a tanulásért felelős, így segítheti a feledékenység megelőzését is. 

Nyolc bevált módszer a hatékony tanulásért

Ismét Konfuciusz gondolataira támaszkodva, a hatékony tanulásról írok. „Mondd és elfelejtem, mutasd meg és megjegyzem, engedd hogy csináljam és megértem.” A http://eletrevalogyerek.hu/blog/tanulasi-modszerek-a-hatekony-tanulasert/ oldalon találtam a hatékony tanulásról egy remek cikket, ajánlom mindeni figyelmébe. Amit most közreadok, az csak egy kis ízelítő.

Helyesírás kicsiknek

Az egyik olvasóm a múltkor azt kifogásolta, hogy csak matek-játékokkal foglalkozok. Hiányolta pl. a játékos helyesírást. Igaza van. Sokan talán azt gondolják, hogy annak már nincs is nagy jelentősége, hisz a számítógép mindent megold. Bár óriási segítség, az igaz, de minden helyzetre még sem elég. Szegény gép nem tudhatja, hogy mit akarsz, amikor leírod, hogy új - ujj, vagy helyiség - helység vagy mond – mondd, stb. hisz mindegyik helyes, a gép nem fogja aláhúzni. 

Subscribe to RSS - tanulás