farsang

Farsang farka

Itt a Farsang farka! A farsangi ünnepek a tél temetését, a tavasz közeledtét jelzik. A keresztény kultúrkörben ez a húsvéti böjt előtti tivornyázás, a nagy evések és ivások időszaka. Eredete a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. A télbúcsúztató ünnepségek már az ókori Görögországban és Rómában is általánosak voltak.

Újra horgolok

A net újabban televan szebbnél szebb, aranyosabbnál aranyosabb horgolt, figurákkal. Úgy hívják „amigurumi”. Ez most egy új divat, vagy csak én most fedeztem fel, nem tudom, de gondoltam, felújítom régi horgolási tudományomat, és én is neki állok valaminek. Mivel úgy is jön a farsang, elsőként egy méhecske jelmezt horgoltam.

Három testőr

Közeledik a farsang, ideje könnyen és olcsón megvalósítható jelmezekről gondoskodni. Persze lehet kölcsönözni, vagy viszonylag olcsón vásárolni is, de azért, amikor közösen tervezgetjük, alakítjuk, próbáljuk a jelmezt az mégis maradandóbb nyomot hagy, nagyobb élményt jelent. Azt hiszem, ez tipikusan nagyszülői feladat. Mi az idén „három testőr” ruhát készítettünk, természetesen hármat. Sosem tanultam szabni és varrni, úgy hogy inkább barkácsoltam, mint varrtam, így minden nagymamának jószívvel ajánlom. 

Bohóc jelmez

Nemsokára itt a farsang, a bulik és a jelmezbálok ideje. Óvodák, iskolák ki nem hagynák ezt a nagyszerű lehetőséget a vigasságra. Ilyenkor, nekünk nagymamáknak feladatunk van. Különösen kisgyermekeknél, fölösleges sok pénzért venni vagy kölcsönözni jelmezt, amikor egy kis találékonysággal általunk is létrehozható. Meg kell nézni a „rongyos zsák” , a varródoboz és a barkácsolós fiók tartalmát, meg persze meg kell kérdeznünk Szemünkfényét, aztán jöhet az ötletelgetés. Már készítettünk, király, kukta, sárkány, kalóz, Pinokkió, lovag, betörő jelmezt, most pedig egy bohócot fogunk.

Cica jelmez

 

Itt a farsang, a farsangi bálok és jelmezek készítésének ideje. Ilyenkor a lelkes nagymamák elővehetik varrókészletüket és kreativitásukat. A cél: egyszerű, olcsó, hordható jelmez készítése, természetesen a „megrendelő” igényei szerint. Fiú unokám minekraft-os jelmezt kért, a kislány unokám cica jelmezt. Ezt mutatom most be.

Pinokkió

Közeledik a farsang, a jelmezek világa. Egy aprócska ötlet: Pinokkió, a kis fabábú kalandjait – amelyet Carlo Lorenzini, írói álnevén: Carlo Collodi olasz író, publicista írt – bizonyára mindenki ismeri. Ha nem is olvasta mindenki az eredeti mesét, a Disney filmet, illetve az általa megrajzolt kis figurát, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Egy cserfes kisfiút – aki csetlik-botlik az életben, sokszor rosszul dönt, de mindig megbánja – a legtöbb gyermek hitelesen tud eljátszani.

Napraforgó jelmez

Kétéves kislányunokám még nem állt elő különleges jelmezigényekkel. Biztosan nagyon szép lenne királykisasszonynak, pillangónak vagy tündérkének, de én virágot, méghozzá napraforgót csináltam belőle. Ebben a jelmezben lehet mozogni, nem takarja az arcát, nem kényelmetlen viselet, és az elkészítése sem túl bonyolult. 

A világ legegyszerűbb jelmeze

Mit nevezhetünk a legegyszerűbb jelmeznek? Amivel, vagyis aminek a készítésével nincs sok gond. Ami elkészül egy óra alatt, és nem kerül egy fillérbe se. Kíváncsiak vagytok, hogy mi ez? Hát nem más, mint a betörő jelmeze. Ha tehát valaki az utolsó napig nem találta ki, hogy mi legyen a jelmezbálban, és nem akar pénzt kiadni erre a célra, az öltözzön be betörőnek.

Oldalak

Subscribe to RSS - farsang