jelmezbál

Bohóc jelmez

Nemsokára itt a farsang, a bulik és a jelmezbálok ideje. Óvodák, iskolák ki nem hagynák ezt a nagyszerű lehetőséget a vigasságra. Ilyenkor, nekünk nagymamáknak feladatunk van. Különösen kisgyermekeknél, fölösleges sok pénzért venni vagy kölcsönözni jelmezt, amikor egy kis találékonysággal általunk is létrehozható. Meg kell nézni a „rongyos zsák” , a varródoboz és a barkácsolós fiók tartalmát, meg persze meg kell kérdeznünk Szemünkfényét, aztán jöhet az ötletelgetés. Már készítettünk, király, kukta, sárkány, kalóz, Pinokkió, lovag, betörő jelmezt, most pedig egy bohócot fogunk.

Pinokkió

Közeledik a farsang, a jelmezek világa. Egy aprócska ötlet: Pinokkió, a kis fabábú kalandjait – amelyet Carlo Lorenzini, írói álnevén: Carlo Collodi olasz író, publicista írt – bizonyára mindenki ismeri. Ha nem is olvasta mindenki az eredeti mesét, a Disney filmet, illetve az általa megrajzolt kis figurát, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Egy cserfes kisfiút – aki csetlik-botlik az életben, sokszor rosszul dönt, de mindig megbánja – a legtöbb gyermek hitelesen tud eljátszani.

Napraforgó jelmez

Kétéves kislányunokám még nem állt elő különleges jelmezigényekkel. Biztosan nagyon szép lenne királykisasszonynak, pillangónak vagy tündérkének, de én virágot, méghozzá napraforgót csináltam belőle. Ebben a jelmezben lehet mozogni, nem takarja az arcát, nem kényelmetlen viselet, és az elkészítése sem túl bonyolult. 

Fő, hogy mi kerül a főre

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Egyik legnépszerűbb hagyomány, a jelmezbál. Se alsó, se felső korhatár nincs, bárki álarc mögé bújhat. A gyerekek különösen kedvelik, és készülnek rá, ezért nekünk, nagyszülőknek is feladatot jelent.

Táncoló Hópihék

Tyű! A francba! De megszúrtam az ujjam! – bekapom az ujjam hirtelen fájdalmamban, de a következő pillanatban – ujjammal a számban – már mosolygok. Eszembe jut, hogyha varrás közben valaki megszúrja magát, azt szokták mondani, hogy biztosan mindenkinek tetszeni fog. Bizony az jó lenne, mert épp jelmezt készítek a kislányomnak. Remélem nagyon szép lesz, és sikere lesz vele. Bár, igazán nem is tudom, mi számít sikernek?

Farsang

Február sok jeles napot tartogat számunkra pl. február 3. Szent Balázs püspök napja (balázsjárásra), vagy február 24. Jégtörő Mátyás (Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál) napja. Ám a legtöbb embernek februárról a farsang jut eszébe, mely vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Régi, kedvelt, népszerű ünnepünk. Farsang van a bölcsiben, az óvodában, az iskolában, bálokat szerveznek munkahelyeken, vendéglőkben, klubokban – nincs olyan ember, akit valamilyen szinten ne érintene ez az esemény.

Subscribe to RSS - jelmezbál