dísztök

Tökös időszak

Az október, november napsütéses délutánjainak egyik legjobb szórakozása a tökfaragás és a tökfestés. Persze ha van valakinek sok dísztöke. Hát nekünk hál’ istennek van bőven, minden színben, minden méretben. Évek óta készítünk valamit, és a hagyományokat kicsit felrúgtuk. Nálunk nem csak töklámpás és fejek készülnek, hanem, babák, bohócok, állatkák, most pedig virágtartó. 

Tökből madáretető

Nincs új a nap alatt. Madáretetőt sok mindenből csináltak már, és nyilván tökből is sokan, én most mégis ilyet fogok bemutatni. Elkészítettünk egy párat, különböző alakú és méretű tökökből. Hogy miért? Egyrészt mert jó volt a termés és nagy volt a választék, másrészt kíváncsiak voltunk, vajon mit bír ki egy ilyen etető. Vajon használható több éven át, vagy már a telet sem szolgálja ki?!? 

 

Tök-házikó és ökröcske

Az idei jó töktermésnek köszönhetően, és Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című versének valamint A két borsökröcske című magyar népmesének ismeretében, elkészítettem a TÖKHÁZIKÓT és a két BORSÖKRÖCSKÉT. Hétvégén (többek között) ezzel játszottunk. A tökházikóhoz csak egy szép tök kell, aztán kés, amivel ablakot és ajtót vágunk, valamint kanál, amivel a belsejét kikaparjuk. Az ökröcske kicsit nehezebb. 

 

Tök jó!

Sok mindenre nem, de töktermésre remek volt az idei hűvös, esős nyár. Ajándékoztam, osztogattam jobbra, balra, de még így is maradt bőven játékkészítésre. Jól jött az ötlet, a képen látható tök-váza, amit a Szentbalázsi Általános Iskola tanulói készítettek. Az iskolában látott sok tök-csoda arra inspirált, hogy én is elkészítsek pár dolgot: virágtartót, gyertyatartót, csörgőt és Tökfilkót.

Subscribe to RSS - dísztök