szeretet

A szeretet minden (Szent Teréz)

December második felében nem csak a családok, hanem az óvodák és iskolák is készülnek az egyik legszebb ünnepre, a Karácsonyra. Remélhetőleg, nem csak materiálisan, hanem (legalább egy kicsit) szellemiségében is. Szent Teréz szerint „ha a Szeretet véletlenül kihalna, az Apostolok nem hirdetnék többé az Evangéliumot, a Mártírok sem akarnák már vérüket ontani.” …Szeretet a minden, átfog minden időt és minden teret … Az én hivatásom a Szeretet!” - írta önéletrajzában. 

A mosoly hatalma

Harvey Ball, a szmájli ősatyja 1999-ben létrehozta a Mosoly Világnapját (World Smile Day). Azt szerette volna, ha ezen a napon mindenki ajándékoz egy mosolyt a másiknak, vallástól, lakóhelytől és politikai hozzáállástól függetlenül. A mosolynap dátumát minden év októberének első péntekére tűzte ki.

Szeretet

Október 23. kapcsán hallottam Mécs Imrével egy riportot (természetesen nem tudom szó szerint idézni, de lényeg ez volt). Mi a legfontosabb? Kérdezi a riporter. A szeretet – hallottuk a választ. Tudnak még az emberek egymásra figyelni és szeretni? Mécs Imre: A szeretetet keresed? Menj el egy bölcsődébe vagy egy óvodába! Menj kisgyermekek közé! Ott még biztosan találkozol a tiszta, önzetlen szeretettel és őszinteséggel.

Apák napi műsor

Apák napját nem régóta ünneplik. Nálunk – úgy értem Magyarországon – különösen nincs nagy hagyománya. Anyák napi vers, szerkesztett műsor rengeteg van, apák napi lényegesen kevesebb. Pedig az óvó nénik és a tanító nénik, úgy ahogy egy évben egyszer köszöntik az édesanyákat, úgy egy évben egyszer köszönthetnék az édesapákat is. Nagyon sok apa és nagypapa megérdemelné. Én most ötletadónak minden esetre összeállítottam egy kis műsort. Hajrá! Van még bőven idő a felkészülésre.


Varga Róbert: Vissza az angyal

Mára hagyománnyá vált a kaposvári Szent Imre közösségben az adventi vásár. Idehozzák a testvérek a használaton kívüli tárgyaikat, hogy lelkes segítők azt eladva, a bevételt átadják a szeretet szolgálat tagjainak. Így teremtve meg az anyagi alapját annak az ajándékozási akciónak, melynek keretében több mint száz rászoruló kap évről évre karácsony előtt ajándékcsomagot. (a kép csak illusztráció).

Lehet rosszul szeretni?

Nem hinném. De lehet velem vitatkozni. A szeretet az szeretet. Az nem lehet rossz. Szerencsére nem olyan, mint egy zsák krumpli, hogyha adunk belőle, akkor elfogy.

Talán inkább az a baj, hogy valaki az önzését nevezi szeretetnek. Azért gondolkodtam el ezen, mert sokszor lehet hallani, hogy a nagyszülők elkényeztetik az unokájukat. Megvallom őszintén, amikor még az én gyerekeim voltak kicsik, és olyan nagyon jól elvoltak a nagyszülőkkel, vagy nem akartak onnan eljönni, vagy órákig beszéltek arról, hogy mit csináltak, mit kaptak … bizony, bizony, én is azt mondtam, hogy ezek a nagyszülők teljesen elkényeztetik a gyerekeimet.

Subscribe to RSS - szeretet