Tojástartó társasjáték

Valamikor régen – de ezt én is csak a szüleim, nagyszüleim meséjéből tudom –szinte semmilyen játékot nem lehetett kapni. Ügyes kezű nagyszülők, szülők, később a nagyobbacska gyerekek fabrikáltak jobbnál-jobb játékokat. Manapság a játékokban akkora a választék, hogy felsorolni se tudnám. Létezik minden méretben minden állat, minden jármű, szinte minden megvan kicsiben, ami a felnőtteknek nagyban. Társasjáték?

Ezerféle. A lényeg persze mindegyiknél ugyanaz. Dobni kell a kockával, különböző akadályokat le kell küzdeni, aztán valaki győz és valaki veszít. Félreértés ne essék, én a társasjátékot egy nagyon jó elfoglaltságnak tartom, annál is inkább, mert nem lehet egyedül csinálni. Ezenfelül megtanítja a gyermeket az egymásra figyelésre, az együttműködésre, a kudarc elviselésére, a küzdésre. Fejleszti a gondolkodást, a figyelmet, a képzeletet, és fejleszti a szókincset. Azt mondom, ennyi jó után, tegyünk rá még egy lapáttal! Ha mi készítünk játékokat – azon kívül hogy jól érezzük magunkat – nagyon sokat megtudhatunk egymásról, és közben bátram csiszolgathatjuk a mi kis Gyémántunkat. Azt is mondhatnám nagyképűen, hogy az életre nevelünk. Hát az élet nem arról szól, hogy a semmiből létrehozzunk valamit, lehetőleg valami értékeset? Miből is lehet társasjátékot készíteni? Szinte mindenből, ami könnyen megmunkálható, illetve otthoni, nem használt lim-lomokból.

Tojástartó: Egy pár – nálunk már bevált – játékot mutatok be, amit tojástartóból lehet csinálni, aztán majd várom a Ti ötleteiteket.

Várfoglaló 1. Egy tojástartó kell. Kis „katonákat” (ami az egyik játékosnál lehet kukorica, a másiknál babszem,) helyezünk el a mélyedésekbe, mindegyikbe játékosonként 3 szemet. A hagyományos dobókockával játszunk. Ahányast dob, annyi katonát veszít. Kivéve ha hatost dob. Az első hatos dobásánál szerez egy zászlót, a második hatos dobásánál kitűzheti a „várra”. A cél, hogy minél több „várcsúcsra” kitűzhessem a zászlómat, és maradjon még katonám.

Várfoglaló 2. Egy tojástartó kell. Minden játékosnak egy bábuja van, minden dobásnál egyet léphet előre. A dobókocka számának megfelelően beszerzi a fegyvereket (2. kép). Ha pl kettest dob, egyet lép és kap egy pisztolyt, ha hármast dob egyet lép és kap egy puskát stb.

1. nyíl +íj   2. pisztoly   3. puska   4. buzogány   5. kard   6. zászló.       Az győz, aki előbb megszerzi az összes fegyvert és kitűzi a zászlót.

Cimkék: 

Hozzászólások

Tojástartó társasjáték

Kedves ModernNagyi!

Tetszenek nekem ezek a tojástartós, illetve papírmasés játékok. Egyszer talán én is kipróbálom.

Én viszont gyünyörűen kötök. Kötéssel is rengeteg érdekes dolgot lehet csinálni. Szívesen segítenék bárkinek, akinek tanácsra, van szüksége.

Marika

Kötés

Kedves Marika!
4 gyermekemet egyedül nevelő édesanya vagyok és mellesleg gyógypedagógus és bölcsis dajka. Véletlenül keveredtem ma erre az oldalra (azt sem tudom hogyan), de el vagyok ájulva tőle... Engem nagyon érdekelne a kötés is!
Sőt láttam ilyen könyvet is, de igen drága volt, így ott kellett hagynom a könyvesboltba. Kötni én is tudok elfogadhatóan. Ha lenne valami jó ötleted!
Megköszönnénk!
Barátsággal: Baukó Györgyi

Kötés

Kedves Györgyi!
Óriási örömöt szereztél ezzel a kijelentéseddel hogy "el vagyok ájulva tőle ..." Köszönöm.
Mint látod, nem Marika válaszol, hisz ő is egy olvasónk, és nekem nincs meg az elérhetősége. Csak reménykedni tudok benne, hogy gyakran nézegeti a Modernnagyit és észre fogja venni a kérésedet. Ha hosszú ideig nem jelentkezik Marika, keresek másik forrást, hogy kötésben segítségedre legyen.
Őszinte tisztelettel (4 gyerek nem semmi!)és barátsággal
Nagyi

Kedves Nagyi! Továbbra is

Kedves Nagyi!
Továbbra is lelkes olvasója vagyok az oldaladnak.Sajnos nekem a kézügyességem nem valami fényes, ezért sosem mertem semmit barkácsolni magamtól, de látva az ötleteidet kedvet kaptam.Talán a sok év szakmai és anyai tapasztalata miatt a mesék és játékok varázserejével kompenzálni tudom ezt.
Köszönöm, mert elindítottad a fantáziámat, kinyitottál egy másik dimenziót előttem.Ami eszembe sem jutott eddig,hogy felhasználható, most egyszerre értelmet nyert sok lim-lom és kacat átvarázsolása.
Mivel én saját (oxigénhiánnyal született) gyermekem miatt lettem gyógypedagógus különösen érzékenyen reagálok mindenre. Egyszerre vagyok gyógypedagógus és a hétköznapi életben érintett anyuka is, (le sem teszem az egyik szerepet, már veszem is fel a másikat). Azt érzem, hogy nálad valóban a gyermek az első.A játék varázsát kihasználva lopod be a tudást a gyermekek fejébe.Nem nehéz tanulásként,hanem csodaként kinyitsz előttük egy ajtót, amin örömmel sétálnak be és mellesleg okosodnak is.
Sok ilyen tanító néni kéne még!!!
Gratulálok az ötleteidhez! Köszönöm a fantasztikus kreativitásod amivel másokat is inspirálsz!
Meleg szeretettel: Baukó Györgyi gyógypedagógus és kisgyermeknevelő-gondozó dajka

Továbbra is

Kedves Györgyi!
Köszönöm a hihetetlenül szép és elismerő szavakat. Sok mindent mondhatnék és írhatnék, de nyilvánosan nem akarok személyeskedni. Kérlek, írj az info@modernnagyi.hu címre, és váltsunk pár szót négyszemközt.
Várom leveled
Szeretettel
Nagyi

Társasjátékok

Nagyon érdekesek és ötletesek ezek a játékok, megpróbálok néhányat én is készíteni!

Selmeczi Péter, Budapest

Játékok

Kedves Péter!
Köszönöm az elismerő szavakat. Ha valamelyik játékot kipróbáltad, és bejött, kérlek számolj be róla.
Üdvözlettel:
Nagyi